Şifa Duaları dinisohbeti
“Şifa duaları” İslam inancına göre, insanların hastalıklarından, zorluklardan ve sıkıntılardan kurtulabilmesi için okunan özel dualardır. Dinî sohbetlerde, özellikle de İslami şifa metinlerinde, farklı hastalıklar için belirli duaların okunması önerilmektedir.
Bu dualar arasında en çok bilinenler şunlardır:
- Fatiha Suresi: Bu sure, birçok hastalık ve sıkıntıdan kurtulmak için okunur. “Bismillahirrahmanirrahim” ile başlayan Fatiha, genel bir şifa duası olarak kabul edilir.
- Ayat-el Kürsi: Kur’an-ı Kerim’in Bakara Suresi’nin 255. ayeti olan Ayet-el Kürsi, koruyucu ve şifalı kabul edilen bir duadır.
- İhlas Suresi: Kalp ve ruh sağlığına faydalı olduğu inancı ile okunan İhlas Suresi, Allah’ın birliğine ve kudretine işaret eder.
- Nas Suresi ve Felak Suresi: Bu iki sure, nazardan ve kötü enerjilerden korunmak için okunur.
- Tıbbi Şifa İçin Dualar: “Ya Şafi” (Şifa veren) ismiyle Allah’a dua edilmesi önerilir. Ayrıca, “Bismillahirrahmanirrahim, La ilahe illallahü ve la ilahe illallahü vahdehü la şerike leh” gibi kelimelerle de şifa dilenir.
Şifa duaları hakkında daha fazla bilgi almak ya da pratikte nasıl kullanıldığına dair sorularınız varsa, belirli bir dua veya konu hakkında detaylı olarak yardımcı olabilirim.
Hadis-i Şeriflerde Hasta Ziyaretinin Önemi
Hastalığında ziyaret edilmeyi müminin mümin üzerindeki haklarından biri olarak nitelendiren Hz. Peygamber (sas), şiddetli veya hafif oluşuna bakmaksızın ashâbından hasta olanları ziyarete gitmiştir. Hatta rahatsızlığının uzun sürmesi durumunda onları tekrar tekrar ziyaret etmiştir. Meselâ ağır hasta olan Câbir b. Abdullah’ı evinde ziyarete gitmiş, kendinden geçmiş bir vaziyette bulduğu Câbir’i daha sonra Hz. Ebû Bekir ve Hz. Ömer’le birlikte tekrar ziyaret etmiştir.
Hastalandığında bir mümini ziyaret ederek gönlünü almaya çalışmak dinimizde büyük değeri olan bir davranıştır. Peygamberimiz (sas) birçok hadisinde hasta ziyaretinin önemine işaret etmiş, hasta için dua edilmesini, ona moral verecek iyi dilek ve temennilerde bulunulmasını tavsiye etmiştir: “Bir hastanın yanına girince, sağlık ve uzun ömür temennisiyle onu rahatlatın. Zira böyle yapmak –ondan bir şeyi uzaklaştırmaz ama– onun gönlünü hoş eder.” (Tirmizî, Tıbb, 35).
لاَ بَأْسَ طَهُورٌ إِنْ شَاءَ اللّٰهُ
Bir şey yok, iyi olur inşallah. (Buhârî, Merdâ, 10, 14)
كَفَّارَةٌ وَطَهُورٌ
Günahlarına keffâret ve temizlik olsun. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 21/223, No: 13616)
أَسْأَلُ اللّٰهَ الْعَظٖيمَ رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظٖيمِ أَنْ يَشْفِيَكَ
Arşın Rabbi olan yüce Allah’tan sana şifa vermesini istiyorum. (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 12)
İbn Abbâs”tan nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Her kim eceli gelmemiş olan bir hastayı ziyaret eder de onun yanında iken yedi defa, “Büyük arşın Rabbi Yüce Allah’tan sana şifa vermesini dilerim.” diye dua ederse, Allah o hastaya afiyet ihsan eder.” (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 8)
Enes b. Mâlik”in naklettiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:
“Kim güzelce abdest alır ve sevabını Allah’tan umarak (hasta olan) Müslüman kardeşini ziyaret ederse, yürünerek yetmiş yılda kat edilecek bir mesafe kadar cehennemden uzaklaştırılır.” (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 3)
Ömer b. Hattâb diyor ki, “Peygamber (sas) bana şöyle dedi: “Ziyaret için bir hastanın yanına girdiğinde ondan senin için dua etmesini iste. Zira onun duası, meleklerin duası gibidir.” ” (İbn Mâce, Cenâiz, 1)
Hz. Peygamber (sas) şöyle cevap vermiştir: “Evet. Başına bir sıkıntı gelen hiçbir Müslüman yoktur ki Allah (bu sıkıntı sebebiyle) ağacın yapraklarının dökülmesi gibi onun günahlarını dökmesin.” (Buhârî, Merdâ, 2)
Resûlullah’ın sünnetine uygun bir yaklaşımla, hastalık nimete dönüştürülebilir. Hastaya verilecek moral, onun kendisini toparlayarak hastalığı yenmesini sağlayabilir. Dua edip iyileştiğinde yapabileceği hayırlı işleri ona hatırlatmak, sonraki hayatına yön verebilir. Ölümü temenni etmemesini tavsiye etmek suretiyle hastayı hayata tutunmaya özendirmek de çok önemlidir. Sahâbî Habbâb b. Eret, kendisini ziyarete gelen Hârise b. Mudarrib’e; “Hastalığım çok uzadı. Ben Resûlullah’ı (sas), “Ölümü istemeyin.” derken duymasaydım, (kurtulmak için ölmeyi) isterdim.” demiştir.
Benzer Konu Başlıklarımıza Bakmaya Ne Dersiniz ?
- Hasan Bayar Türkçe ilahiler dinle!
- Hz. Cebrail’in (a.s) İçinizi Titretecek Hayatı
- 3 Kez Üst Üste Cumaya Gitmeyenin Nikahı Düşer mi?
- İbrahim Suresinin 3. Ayeti Ne Anlatıyor?
- CHANSERV KOMUTLARI NELER YAPABİLİRSİNİZ? HEPSİ BURADA
- ”NAAT’I ŞERİF” ŞİİR
- Şükürden Aciz Kaldığımız Lutuflar
- Seferi Olan Kişi Namaz Kıldırabilir mi?
İlk yorum yazan siz olun.