Gece İbadetin Fazileti ve Mutluluğun Şifresi Gece Namazı
Gece İbadetin Fazileti Mutluluğun Şifresi Gece Namazı
Gecenin ilerleyen saatlerinde (dörtte üçünde), sabah namazına bir saat kala kalkılmalı Teheccüd namazı kılmak isteyen kardeşlerim. Gönüllerin diri ve canlı olması her yönüyle gecelerin canlı olmasına bağlıdır.
Gece İbadeti Nedir? Gece Niçin Namaza kalkarız?
Peygamber Efendimizin gece İbadeti Nasıldı?
Mutluluğun Şifresi Gece Namazı DiniSohbeti.Net
GECE İBADETİN FAZİLETİ
Gecenin gündüz üzerinde bir takım fazileti vardır. Gece yapılan ibadetler gündüzleri hala çok günah işlendiği için gece pişmanlık duyulur. bol bol istiğfar edilir. Gece kusur ve ayıpları örter, gündüz bunları ortaya çıkarır. İbrahim Aleyhis selam , ”Halilullah” makamına gece nail olmuştur. Melekler, Yunus (a.s)’ın balığın karnında yaptığı tesbihi gece işitti. Musa (a.s) Rabbi ile konuştuğu Tur Dağı’na gece gitmiş, “kelimullah” olmuştur. Resul-i Ekrem Efendimiz İsra ve Mi’racı gece oldu.
Her gece içinde icabet saati (duaların kabul olunduğu bi r an) vardır. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurmuşlardır ki; “Gecenin üçte ikisi geçtiğinde, dünya semasına Allah’ın izni ile bir melek iner ve:” İhtiyaç sahibi olan yok mu? bu an ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının verildiği andır.” diye nida eder. Diğer bir hadis-i şerifte; “Size gece namazına devam etmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu sizden önceki Salihlerin adetidir.
Gece namazı Allah’a yakınlaştırır ve günahlarınıza kefaret olur.” Buyurmuşlardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) geceleri o kadar çok ibadet ederdi ki, namazda uzun müddet ayakta durmaktan dolayı ayakları şişerdi. Kendisine “Ya resülullah! Allah sizin geçmiş ve gelecek bütün günahlarınızı affetmiştir, kendinize bu kadar meşakkat vermeyiniz.” denildiğinde buyurdular ki; “Allah’ın bana ihsan ettiği nimetlere şükreden bir kul olmayayım mı?” Yani Allah beni yoktan var etti, buna şükretmeyeyim mi? Bana akıl, fikir, idrak ve peygamberlik verdi bunlara şükretmeyeyim mi? İbadet ve taatim kabül edilmişken buna şükretmeyeyim mi? buyrulmuş oldular.
(Tefsir
Eğer gece Teheccüd namazını kalkacak isek vitir, namazını geciktirip, teheccüdün ardından gecenin son namazı olarak kılmamız daha faziletli dir.
Gecenin ibadeti yürekte güçlü bir yer edinir. Gece ibadeti kalbi Allah’a yönlendirir. Tenhada yapılan zikir, ibadeti kulun ruhuna mutluluk verir. Onun için sürekli veya en azından haftada bir ayda bir, gece ibadetini yapmalıyız.
Allah’ı Zikir Etmek: Dille, Kalple ve bütün varlıkla zikir yapmak lazımdır. ‘La ilahe illallah’ en faziletli zikirdir. Allah2ın isimleriyle Allah’a yalvarabiliriz. Çünkü bütün isimler Allah’a aittir ve bu güzel isimlerle Allah’a dönülür. ”En güzel isimler Allah’ındır. O’na güzel isimleriyle dua edelim inşaallah.
Bir Ayette: ”Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olur. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin, Adil olun. Bu Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının, Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardık.” (Maide 5/8)
Bir Hadisle konumuzu bitirmek istiyorum, ” Zenginlik mal çokluğuyla değildir, bilakis zenginlik göz tokluğuyladır.” (Buhari)
Gece Namazın Önemi
Velhasil geceleri, zihnin ve kalbin berrak, idrak, tahasüs ve ifadenin keskin; hafızanın kuvvetli, maddi ve manevi yollarda ilerlemenin süratli ve kolay olduğu müstesna zamanlardır.
İlk yorum yazan siz olun.