Nikâhın Hayırlısı, Külfetsiz Olanıdır
Milletleri ayakta tutan iki dinamikten biri olan ahlâkî yapıyı oluşturup korumakta en tesirli yol nikâhtır. Peki nikâhın hayırlısı nasıl olur? Evlilikte israf ve gösteriş caiz midir? Peygamberimizin (s.a.s.) evlilik tavsiyesi ve İslam’a uygun düğün …
Bir milleti ayakta tutan en temel unsur, dînî ve ahlâkî yapıdır. Bu ahlâkî yapıyı oluşturup korumakta en tesirli yol da nikâhtır.
NİKAHIN HAYIRLISI EN KOLAY VE KÜLFETSİZ OLANIDIR
Bunun için Allah Rasûlü, onun zorlaştırılmaması hususunda ümmetini îkaz ederek:
“Nikâhın hayırlısı, külfetsiz olanıdır.” buyurmuşlardır. (Ebû Dâvûd, Nikâh, 32)
Dolayısıyla nikâha külfet, yani fazladan zorluk ve yük getiren başlık parası, süt hakkı, yüz görümlülüğü ve benzeri âdetler, tamamen bâtıl uygulamalardır ki bunların hepsi câhiliye devri kalıntılarıdır.
İSLAM’A UYGUN DÜĞÜN
Düğünleri âileler için bir yıkım vesîlesi olacak tarzda israf ve şatafat ile gerçekleştirmek, İslâm’ın aslâ kabul etmeyeceği bir iştir. Zira yüce dînimiz İslâm, gürül gürül akan bir nehir suyunda abdest alanlara bile su israfından sakınmalarını emretmekte ve tutumlu davranmalarını istemektedir.
Dolayısıyla taraflar zengin bile olsalar, içinde yaşadıkları toplumdaki mağdur ve mahrumları da düşünerek orta yollu hareket etmelidirler. Düğünleri ihtişam ve güç gösterisine dönüştürmek, bir israf çılgınlığının ve bu da İslâm ahlâkını lâyıkıyla idrâk edememenin bir göstergesidir.
İlk yorum yazan siz olun.